Computercursussen: hebben we ze echt nodig?

waarschijnlijk de meest voorkomende, en misschien wel de minst kostbare van elke opleiding waar dan ook, computercursussen. In feite zijn computercursussen ongeveer de belangrijkste aangeboden cursussen, omdat ze vaardigheden bieden die nodig zijn voor zowel persoonlijk als zakelijk inzicht.

Gemeenschapscolleges, seniorencentra, gemeenschapscentra, non-profitorganisaties, middelbare scholen, hogescholen, universiteiten en particuliere bedrijven met winstoogmerk bieden allemaal computercursussen aan. Veel winkels en winkels voor kantoorbenodigdheden, evenals e-merchants, bieden computercursussen aan via e-book, POD (print on demand), webgebaseerde training en cd of dvd.

Vooral voor senioren is de keuze in computercursussen divers, overvloedig en over het algemeen goedkoop. Een van de voordelen van ouder worden is het recht om deel uit te maken van wat hard op weg is een alledaagse, aan de universiteit verbonden organisatie Creative Retirement Centres te worden. Deze duiken meestal op op de campussen van community colleges en staatsuniversiteiten en bieden computercursussen, kortingen op standaardcursussen, senior computercentra, evenementen, uitstapjes en borrels zoals vergaderingen, dansen en diners.

De drijvende kracht achter deze creatieve pensioenvoorzieningen en organisaties en hun computercentra en computercursussen was de Universiteit van North Carolina en de Asheville-campus. De thuisbasis van het Center for Creative Retirement, UNC Ashville, elk Memorial Weekend organiseert een weekendbijeenkomst voor senioren of bijna-gepensioneerden, met een blik op de verschillende faciliteiten en huisvesting die lokaal beschikbaar zijn, de verschillende cursussen, waaronder computercursussen bij de UNC campus club, en een rondleiding door de omgeving.

Het College for Seniors is een programma van het North Carolina Center for Creative Retirement, opgericht in 1988. Met volledige toegang tot de middelen van de University of North Carolina in Asheville, blijven de leden van College for Seniors mentaal en fysiek fit door deelname aan lessen en mogelijk zelfs lesgeven aan een klas of twee.

College for Seniors put uit de ervaringen en professionele expertise van leden en uit de UNCA-faculteit om elk jaar vier termijnen aan te bieden. Cursussen variëren van Chaucer tot computers, buitenlandse zaken tot opera, yoga tot geschiedenis. Cursussen worden gehouden op de UNCA-campus en op gemeenschapslocaties en zijn niet-credit, zonder tests of cijfers, open voor alle geïnteresseerde volwassenen. Leden werken samen met medewerkers om les te geven, te leren, curricula te ontwerpen en speciale evenementen te organiseren. Educatieve reismogelijkheden zijn beschikbaar. Door de periode verlengbare registratie hebben leden recht op zoveel cursussen als de schema’s toestaan.

Alle studenten van College for Seniors moeten lid zijn van het North Carolina Center for Creative Retirement. Dit lidmaatschap maakt deelname aan alle Center for Creative Retirement-programma’s mogelijk en biedt een UNCA-parkeervergunning, een UNCA-identificatiekaart en UNCA-bibliotheekprivileges. Er zijn geen leeftijdsgrenzen voor cursussen van College for Seniors of lidmaatschap van Center for Creative Retirement.

Voorbeelden van computercursussen die worden aangeboden als onderdeel van College for Seniors zijn onder meer een basiscursus Aan de slag met computers, Advanced Home Computer, Basic e-mail en internettoegang, MS Word-training, Excel Spreadsheet-basis en Power Point-basis. De enige voorwaarden voor de meer gevorderde van deze computercursussen zijn kennis van het toetsenbord en de muis, en comfort bij het gebruik van beide. Een basiskennis van het jargon van Windows of Macintosh en items in de menubalk zoals functies voor archiveren, bewerken, bekijken en invoegen. U moet ook opdrachten kennen zoals kopiëren, knippen en plakken, en standaard- en opmaakwerkbalken.

Voor de beginnende computercursussen heb je deze rudimentaire inzichten echter niet eens nodig. De computerstartcursus ging ervan uit dat je nog nooit eerder een computer hebt gebruikt, en leert de ouderejaarsstudent hoe te navigeren op internet en hoe hij zoekopdrachten moet uitvoeren. Ook Windows applicaties worden in deze basiscursussen gegeven. Hier leren de gepensioneerden hoe ze tekstverwerking kunnen gebruiken om bestanden op te slaan en om mappen te maken. Ze leren ook de basis van het verzenden en ontvangen van e-mail.